poniedziałek, 18 marca 2024

Kotlety z makaronu, sos z pieczarek i szparagowa fasolka.

 

Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego, dwoma jajkami, 3 łyżkami mąki pszennej, szczypioru wraz z cebulką dymką i startego sera, doprawione solą i pieprzem ziołowym. Kotlety podane z sosem z pieczarek i fasolką szparagową. Z podanego przepisu wychodzi 12 kotletów. Warto zrobić bo są bardzo smaczne.

Składniki :

fasolka szparagowa 15 dag

Kotlety z makaronu:

pokrojony ugotowany makaron nitki 500 g

filet z kurczaka 1 połówka

szczypior z cebulką dymką 1 pęczek 

starty żółty ser gouda 100 g

jajka 2 szt.

mąka pszenna 3 kopiaste łyżki 

sól, pieprz ziołowy do smaku

Sos pieczarkowy:

pieczarki mini

cebula 2 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

sos sojowy ciemny 1 łyżeczka

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietana 2 łyżki

Wykonanie:

Ugotowany makaron rozdrabniamy nożem i umieszczamy w misce. Kroimy w drobną kostkę filet z kurczaka i dodajemy do makaronu. Dodajemy również drobno pokrojoną cebulę dymkę ze szczypiorem, starty żółty ser, jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron do ładnego zarumienienia się. W między czasie dusimy wymyte i oczyszczone pieczarki wraz z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Gdy pieczarki z cebulą będą w miarę miękkie to troszeczkę podlewamy wodą i dusimy jeszcze kilka minut. Sos zagęszczamy mąką i lekko zabielamy śmietaną. Gotujemy także fasolkę szparagową. Usmażone kotlety podajemy z sosem z pieczarek i cebuli oraz z fasolką szparagową.
















Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz