Bardzo smaczna, rozgrzewająca, zupa ugotowana z domowego kiszenia kapusty na wędzonym boczku i kiełbasie.
Składniki:
3/4 słoika 900 ml kiszonej kapusty nie odciskanej i nie płukanej
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
30 dag. wędzonego boczku
3 kiełbaski śląskie
2 garści pęczaku (żeby nasza kwaśnica była treściwa)
puszka krojonych pomidorów
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
Przyprawy:
majeranek
czerwona słodka papryka w proszku
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
sól do smaku.
Wykonanie:
W 1,5 litra wody gotujemy skórkę z boczku, ziemniaki i pęczak, jednocześnie smażymy pokrojony w kostkę boczek. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy usmażony boczek, tylko bez tłuszczu bo na tym tłuszczu smażymy kapustę kiszoną z sokiem. Podczas smażenia kapusty posypujemy ją majerankiem i mieszamy. Do gotującej się na wolnym ogniu naszej zupki dodajemy pastę rosołową, pokrojone na połówki kiełbaski śląskie i pozostałe przyprawy. Gdy kapusta troszkę się podsmaży wrzucamy ją do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidory krojone, mieszamy i gotujemy z 15 minut, jak trzeba to doprawiamy do smaku. Gotową zupę wlewamy do talerzy, dodajemy po kawałku kiełbaski i konsumujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz