niedziela, 17 marca 2024

Kapuśniak z kiszonej kapusty.

 

Bardzo smaczna, rozgrzewająca, zupa ugotowana z domowego kiszenia kapusty na wędzonym boczku i kiełbasie. 

Składniki:

3/4 słoika 900 ml kiszonej kapusty nie odciskanej i nie płukanej

3 ziemniaki pokrojone w kostkę

30 dag. wędzonego  boczku

3 kiełbaski śląskie

2 garści pęczaku (żeby nasza kwaśnica była treściwa)

puszka krojonych pomidorów

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

Przyprawy:

majeranek

czerwona słodka papryka w proszku

ziele angielskie

liść laurowy

czosnek

sól do smaku.

Wykonanie:

W 1,5 litra wody gotujemy skórkę z boczku, ziemniaki i pęczak, jednocześnie smażymy pokrojony w kostkę boczek. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy usmażony boczek, tylko bez tłuszczu bo na tym tłuszczu smażymy kapustę kiszoną z sokiem. Podczas smażenia kapusty posypujemy ją majerankiem i mieszamy. Do gotującej się na wolnym ogniu naszej zupki dodajemy pastę rosołową, pokrojone na połówki kiełbaski śląskie i pozostałe przyprawy. Gdy kapusta troszkę się podsmaży wrzucamy ją do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidory krojone, mieszamy i gotujemy z 15 minut, jak trzeba to doprawiamy do smaku. Gotową zupę wlewamy do talerzy, dodajemy po kawałku kiełbaski i konsumujemy.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz