Śledzie solone z beczki zrobione w zalewie zrobionej z octu i oleju z cebulą.
Składniki:
5 dużych śledzi bez głów z beczki
2 cebule
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
1 łyżka stołowa cukru
połowa łyżki stołowej soli morskiej
5 liści laurowych
10-15 ziaren ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
Zalewa:
Pokrojoną jedną cebulę w plastry, ziele angielskie, liść laurowy i sól zalewamy 2 szklankami wody i zagotowujemy. Studzimy i dolewamy pół szklanki octu 10%, mieszamy.
Wykonanie:
Obrane śledzie bez skóry, wymoczone, kroimy na 3 części lub dwie, w zależności od wielkości śledzi, wkładamy do miski, dodajemy drugą, pokrojoną cebulę w plastry, przyprawiamy pieprzem ziołowym i kolorowym, zalewamy szklanką oleju, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Układamy w słoju 2 litrowym, zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy słój i odstawiamy na 2 dni w pokojowej temperaturze. Po dwóch dniach wstawiamy słój do lodówki, minimum na dobę i po tym czasie gotowe są do konsumpcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz