piątek, 22 marca 2024

Śledź solony z beczki w zalewie octowo olejowej.

 

Śledzie solone z beczki zrobione w zalewie zrobionej z octu i oleju z cebulą.

Składniki:

5 dużych śledzi bez głów z beczki

2 cebule

1 szklanka oleju

0,5 szklanki octu 10%

2 szklanki wody

1 łyżka stołowa cukru

połowa łyżki stołowej soli morskiej

5 liści laurowych

10-15 ziaren ziela angielskiego

sól do smaku

pieprz ziołowy

pieprz kolorowy

Zalewa:

Pokrojoną jedną cebulę w plastry, ziele angielskie, liść laurowy i sól zalewamy 2 szklankami wody i zagotowujemy. Studzimy i dolewamy pół szklanki octu 10%, mieszamy.

Wykonanie:

Obrane śledzie bez skóry, wymoczone, kroimy na 3 części lub dwie, w zależności od wielkości śledzi, wkładamy do miski, dodajemy drugą, pokrojoną cebulę w plastry, przyprawiamy pieprzem ziołowym i kolorowym, zalewamy szklanką oleju, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Układamy w słoju 2 litrowym, zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy słój i odstawiamy na 2 dni w pokojowej temperaturze. Po dwóch dniach wstawiamy słój do lodówki, minimum na dobę i po tym czasie gotowe są do konsumpcji.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz