sobota, 23 marca 2024

Kotlet schabowy, ziemniaki i sałatka warzywna.

 

Nasz tradycyjny schabowy, podany z ziemniakami i sałatką warzywną ze słoja.

Składniki:

2 grubsze plastry schabu

2 jajka

bułka tarta

sól do smaku 

pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

młode ziemniaki 8 szt.

koperek do posypania

warzywna sałatka ze słoja (kapusta, ogórek, papryka, cebula, czosnek w zalewie słodko kwaśnej)

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z warzywną sałatką.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz