Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Składniki:
żeberka wieprzowe 50 dag
ziemniaki 4 szt.
kasza jęczmienna perłowa 10 dag.
suszona włoszczyzna 2 czubate łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
świeży lub mrożony lubczyk
por 10 cm. pokrojony w plastry
liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
sól
pieprz
zielenina (natka pietruszki do posypania)
2 litry wody
Wykonanie:
Umyte żeberka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowinę. Po zebraniu szumowiny dodajemy domową kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól i kaszę. Gotujemy około 40 minut dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, suszoną włoszczyznę, pokrojony lubczyk i por. Gotujemy jeszcze około 20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę wlewamy do talerza, wkładamy kawałek żeberka i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz