poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Krupnik na żeberkach wieprzowych.

 

Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.

Składniki:

żeberka wieprzowe 50 dag

ziemniaki 4 szt.

kasza jęczmienna perłowa 10 dag.

suszona włoszczyzna 2 czubate łyżki

domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)

świeży lub mrożony lubczyk

por 10 cm. pokrojony w plastry

liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki

ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki

sól

pieprz

zielenina (natka pietruszki do posypania)

2 litry wody

Wykonanie:

Umyte żeberka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowinę. Po zebraniu szumowiny dodajemy domową kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól i kaszę. Gotujemy około 40 minut dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, suszoną włoszczyznę, pokrojony lubczyk i por. Gotujemy jeszcze około 20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę wlewamy do talerza, wkładamy kawałek żeberka i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. 






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz