środa, 24 kwietnia 2024

Racuszki drożdżowe.

 

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z takiego samego ciasta jakie robimy na pączki. Takie racuszki to wspomnienie z lat dzieciństwa, a szczególnie z kolonii letnich gdzie panie kucharki często robiły je na podwieczorek. Są pyszne.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag

świeże drożdże 20 g

cukier 1 łyżeczka

mleko 125 ml

jajka 3 szt (żółtka)

masło 1 łyżka

sól szczypta

cukier waniliowy 8 g

spirytus 2 łyżki

olej do smażenia

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta łyżką odrywamy ciasto i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Osączone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz