Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z takiego samego ciasta jakie robimy na pączki. Takie racuszki to wspomnienie z lat dzieciństwa, a szczególnie z kolonii letnich gdzie panie kucharki często robiły je na podwieczorek. Są pyszne.
Składniki:
mąka pszenna 25 dag
świeże drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 125 ml
jajka 3 szt (żółtka)
masło 1 łyżka
sól szczypta
cukier waniliowy 8 g
spirytus 2 łyżki
olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta łyżką odrywamy ciasto i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Osączone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz