Bardzo smaczne flaczki ugotowane z indyczych żołądków i kurzych skrzydełek, dobrze doprawione.
Składniki:
żołądki z indyka 1,5 kg
drobiowe skrzydełka 10 szt.
suszone warzywa 2 łyżki
woda 2,5 litra
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pasta rosołowa 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
papryka słodka mielona 2 łyżki
przyprawa do flaczków 1 opakowanie 20 g
Wykonanie:
Wymyte i oczyszczone żołądki wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 3 litry wody. Do gotującej się wody dodajemy skrzydełka z kurczaka, suszone warzywa oraz pastę rosołową i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane skrzydełka studzimy i oddzielamy mięso od kości. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się wywaru. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy przyprawę do flaczków, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz