poniedziałek, 13 maja 2024

Wędzony schab z gara.

Wieprzowy schab uwędzony w garnku na zrębkach z olchy.

Składniki:

wieprzowy schab 1 kg

przędza wędliniarska

Zalewa peklowa:

peklosól 80 g

cukier 10 g

woda 1 litr

Wykonanie solanki, peklowanie:

Do litra zimnej wody dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 5 dni.

Osuszanie:

Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze.  Mięsa muszą być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termo obiegiem przy lekko uchylonej klapie.

Wędzenie:

Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie. 

Studzenie:

Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz