Składniki na 20 placków:
Ciasto:
jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
woda ciepła, przegotowana 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ 550 - 5 szklanek
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
biały twaróg 60 dag
cukier waniliowy 32 g
śmietana 6-8 łyżek
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut do odpoczęcia, i po tym czasie smażymy na posmarowanej olejem, gorącej patelni. Usmażone placki zsuwamy z patelni na talerz z usmażonymi plackami. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę, mieszamy. Na rozłożony placek nakładamy twarożek i zawijamy placek w kopertę. Zawinięte naleśniki podsmażamy na patelni na rumiany kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz