Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Składniki:
mrożone kostki z mintaja 6 szt.
mąka pszenna do panierowania
cebula 2 szt.
koncentrat pomidorowy 190 g
pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
sos sojowy ciemny 1 łyżka
Wykonanie:
Rozmrożone na sicie kostki ryby doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na lekko rumiany kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz a na oleju w którym smażyła się ryba smażymy pokrojone w pół plastry cebule, podczas duszenia cebuli dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i podlewamy ją lekko wodą. Gdy cebula będzie miękka doprawiamy ją solą, pieprzem ziołowy, mieloną papryką, majerankiem, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy i pomidorowy koncentrat. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowy sos studzimy. Na dno przygotowanego pojemnika dajemy warstwę sosu. Na warstwę sosu układamy warstwę usmażonej ryby i tak robimy dugą warstwę a wierzch przykrywamy resztą sosu. Gdy sos z rybą będzie całkowicie ostygnięty to wstawiamy go na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Rybę możemy spożywać na ciepło jak i na zimno, jak rybę zrobioną w konserwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz