wtorek, 18 czerwca 2024

Bigos z młodej kapusty.

Bigos ugotowany z młodej kapusty na wieprzowym mostku i konserwie mielonce domowej roboty. Część bigosu możemy za pasteryzować do słoików i przechowywać w lodówce nawet 6 miesięcy. Bigos jest bardzo smaczny.

Składniki:

młoda kapusta 2 główki

mostek wieprzowy 1 kg

mielonka ze słoika 1 słoiczek 330 ml

młoda marchew 4 szt.

pasta rosołowa 2 łyżki

przecier pomidorowy 3 łyżki

koper 1 pęczek

natka pietruszki 1 pęczek

czerwona papryka 1 szt.

suszone warzywa 2 łyżki

liść laurowy 2-3 szt.

ziele angielskie 8 ziaren

sól do smaku

ziołowy pieprz do smaku

mielona papryka 1 łyżka

Wykonanie:

Wymyty mostek zalewamy w garnczku wodą tak żeby był całkowicie przykryty wodą i gotujemy 80-90 minut do miękkości mięsa. W między czasie szatkujemy kapustę, marchew obieramy i kroimy w talarki, paprykę w kostkę, mielonkę w kostkę a koper i natkę pietruszki kroimy drobno. Gdy mięso gotowane będzie miękkie wyjmujemy z garnka i oddzielamy je od kości oraz kroimy w kostkę. Wywar przelewamy do większego garnka i dodajemy do niego kapustę z marchwią, paprykę, suszone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i pokrojone mięsa w kostkę. Gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Podczas końcowego gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper. Po kilkuminutowym gotowaniu dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy z przecierem dokładnie mieszając bigos w garnku. Ugotowany bigos podajemy na gorąco z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami. Część bigosu możemy za pasteryzować w słoiki.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz