wtorek, 9 lipca 2024

Jajecznica na boczku kiełbasie i pomidorach.

 

Jajecznica usmażona na wędzonym boczku, kiełbasie i pomidorami. Super danie na śniadanie lub kolację.

Składniki:

4 plastry wędzonego boczku

kiełbaska śląskiej

3 jajka

1 pomidor (najlepszy miękki)

kawałek pora (część jasna)

smalec ze  skwarkami swojski

2 kromki razowego chleba

Przyprawy:

sól

pieprz ziołowy

pieprz kolorowy

koper

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę swojskiego smalcu, dodajemy pokrojone plastry boczku w kostkę i kiełbasę, pokrojoną w plasterki. Gdy boczek i kiełbasa zarumieni się dodajemy pokrojony por w talarki i smażymy do zeszklenia się pora. Dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę i smażymy do momentu puszczenia soku z pomidora. Gdy pomidor jest miękki i puścił soczek, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy wszystko, smażymy tylko do momentu ścięcia się białka jajka. Podajemy ze swojskim razowym chlebkiem.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz