wtorek, 16 lipca 2024

Marynowana czerwona papryka w zalewie octowej.

 

Bardzo smaczna marynowana czerwona papryka w zalewie octowej jest idealna jako dodatek do kanapek lub do dań obiadowych.

Składniki:

papryka słodka czerwona 4 kg

liście laurowe po 2 do słoika

ziele angielskie po 4 szt. do słoika

łodyżki kopru

gorczyca po pół łyżeczki do słoika

Składniki zalewy:

ocet spirytusowy 10% 600 ml

woda 4 l wody 

cukier 2 łyżki na litr zalewy

sól niejodowana 1,5 łyżki na litr zalewy

Wykonanie:

Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać wewnątrz i pokroić w paski. Do każdego słoika włożyć listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. koper i wsypać pół łyżeczki gorczycy. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę. Zalewamy gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcamy wieczka. Słoiki z zawartością wkładamy do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenosimy do piwnicy lub spiżarni.






                                                                 Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz