Smaczne danie wykonane z klusek szpecle z sosem z wieprzowiny i warzyw.
Składniki:
1,2 kg łopatka wieprzowa
5 dużych pieczarek
1 czerwona papryka
2 cebule
1 marchew
lubczyk
2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
1 opakowanie 500 gram klusek ze Szwabii szpecle
Przyprawy:
sól do smaku
papryka słodka do smaku
gorczyca biała do smaku
papryka ostra do smaku
majeranek do smaku
cząber do smaku
kminek do smaku
kolendra do smaku
tymianek do smaku
ziele angielskie 6 szt.
liść laurowy 3 szt.
pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Wymyte i pokrojone w kostkę, mięso i pieczarki smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Gdy mięso z pieczarkami poddusi się, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, solimy, pieprzymy do smaku. Podczas gdy mięso, pieczarki i cebula smaży się, przygotowujemy 1,5 litra bulionu z domowej kostki rosołowej. Do gotującego się bulionu dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną paprykę, lubczyk i marchew. Gdy marchew będzie miękka wsypujemy wszystkie przyprawy suche i gotujemy na wolnym ogniu. Uduszone mięso, pieczarki i cebulę przekładamy łyżką cedzakową do garnka z gotującym się bulionem. Wszystko razem gotujemy doprawiając do smaku. W szklance wody mieszamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zagęszczamy nasz sos. w oddzielnym garnku gotujemy kluski ze Szwabii według instrukcji na opakowaniu. Podajemy kluski na talerzu polane gęstym sosem mięsnym z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz