poniedziałek, 15 lipca 2024

Kluski szpecle z sosem mięsnym i warzywami.

 

Smaczne danie wykonane z klusek szpecle z sosem z wieprzowiny i warzyw.

Składniki:

1,2 kg łopatka wieprzowa

5 dużych pieczarek

1 czerwona papryka

2 cebule

1 marchew

lubczyk

2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

1 opakowanie 500 gram klusek ze Szwabii szpecle

Przyprawy:

sól do smaku 

papryka słodka do smaku 

gorczyca biała do smaku 

papryka ostra do smaku 

majeranek do smaku 

cząber do smaku 

kminek do smaku 

kolendra do smaku 

tymianek do smaku 

ziele angielskie 6 szt.

liść laurowy 3 szt. 

pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Wymyte i pokrojone w kostkę, mięso i pieczarki smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Gdy mięso z pieczarkami poddusi się, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, solimy, pieprzymy do smaku. Podczas gdy mięso, pieczarki i cebula smaży się, przygotowujemy 1,5 litra bulionu z domowej kostki rosołowej. Do gotującego się bulionu dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną paprykę, lubczyk i marchew. Gdy marchew będzie miękka wsypujemy wszystkie przyprawy suche i gotujemy na wolnym ogniu. Uduszone mięso, pieczarki i cebulę przekładamy łyżką cedzakową do garnka z gotującym się bulionem. Wszystko razem gotujemy doprawiając do smaku. W szklance wody mieszamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zagęszczamy nasz sos. w oddzielnym garnku gotujemy kluski ze Szwabii według instrukcji na opakowaniu. Podajemy kluski na talerzu polane gęstym sosem mięsnym z warzywami.






Smacznego!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz