środa, 17 lipca 2024

Kiełbasa domowa, wędzona w garnku.

 

Bardzo smaczna kiełbasa wykonana z mięsa wieprzowego i wołowego, uwędzona w garnku na zrębkach olcha/buk.

Przepis na kiełbasę – 2 kg:

1,5 kg mięsa wieprzowego - łopatka

0,5 kg wołowiny

30 g peklosoli (15g/kg)

10 g pieprzu czarnego - gniecionego w moździerzu

połowa małej łyżeczki cukru - 5 gram

5 ząbków czosnku

1 mała łyżeczka wędzonej soli 

gałka muszkatołowa – szczypta

osłonka białkowa karmel 70 mm. lub jelita naturalne 28/30 mm

Sposób przygotowania kiełbasy:

Mięso wieprzowe mielimy przez sitko szarpak, mięso wołowe mielimy przez sitko 2,5 mm. dwa razy. Zmielone mięso wołowe mieszamy z peklosolą i przyprawami, i dodajemy do mięsa wieprzowego. Połączone mięsa dobrze wyrabiamy, około 30 minut, tak by zrobiona gałka mięsna utrzymała się minimum 5 sekund w odwróconej do dołu dłoni. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ponownie krótko wyrabiamy dodając zimnej wody w razie potrzeby. Tak wyrobionym farszem napełniamy dokładnie osłonki białkowe 70 mm śr. o długości 30 cm. lub jelita wieprzowe 28/30 mm. Gotowe kiełbasy wieszamy na kiju przed wędzeniem w celu osadzenia i osuszenia, ja osuszałem 2 godziny wentylatorem i całą noc w temperaturze pokojowej. Wędliny wędzone w garnku muszą być bardzo dobrze osuszone. Wędzimy 2 godziny w dymie o temperaturze 50- 60 stopni Celsjusza. Parzymy w temperaturze 75 stopni cienką kiełbasę - 30 minut, batony 70 minut. Tylko batony studzimy zimną wodą, kiełbasę cienką wieszamy na kiju na kilkanaście godzin lub na dobę. Ja troszkę ją podsuszyłem, wyszła smaczna.










                                                                      Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz