czwartek, 18 lipca 2024

Salceson wieprzowy.

 

Domowy, biały salceson wykonany z wieprzowego mięsa i wieprzowych nóżek.

Surowiec:

2 nogi wieprzowe 1,5 kg

1 kg mięsa wieprzowego - okrawki ze schabu

1 kg mostek wieprzowy

szklanka wywaru z gotowania

Peklowanie:

Wszystkie mięsa, łącznie z nóżkami pekluję 24 godziny według tabeli "Dziadka".

Do solanki dodaję wcześniej sparzone w rondelku (szklanka wody) liście laurowe, ziele angielskie i czosnek plus wywar z parzenia.

Przyprawy:

pieprz czarny łyżeczka 1

kolendra gnieciona łyżeczka 1

kminek cały łyżeczka 1

gałka muszkatołowa łyżeczka 1

majeranek 2 łyżki

ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,

czosnku 1 łyżeczka.

Wykonanie:

Wymyte z solanki, oczyszczone nóżki i mięso gotujemy około 2 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, mięsa z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki 100 mm 35-40 cm. dł. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.









                                                                   Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz