Domowy, biały salceson wykonany z wieprzowego mięsa i wieprzowych nóżek.
Surowiec:
2 nogi wieprzowe 1,5 kg
1 kg mięsa wieprzowego - okrawki ze schabu
1 kg mostek wieprzowy
szklanka wywaru z gotowania
Peklowanie:
Wszystkie mięsa, łącznie z nóżkami pekluję 24 godziny według tabeli "Dziadka".
Do solanki dodaję wcześniej sparzone w rondelku (szklanka wody) liście laurowe, ziele angielskie i czosnek plus wywar z parzenia.
Przyprawy:
pieprz czarny łyżeczka 1
kolendra gnieciona łyżeczka 1
kminek cały łyżeczka 1
gałka muszkatołowa łyżeczka 1
majeranek 2 łyżki
ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,
czosnku 1 łyżeczka.
Wykonanie:
Wymyte z solanki, oczyszczone nóżki i mięso gotujemy około 2 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, mięsa z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki 100 mm 35-40 cm. dł. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz