sobota, 24 sierpnia 2024

Sałatka z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli.

 

Bardzo smaczna, chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i cebuli do słoików na zimę.

Składniki:

3 kg czerwonej kapusty

1 kg czerwonej cebuli

sól 3 łyżki

Zalewa:

1 l wody

250 ml octu spirytusowego

cukier do smaku

sól do smaku

8-10 listków laurowych

15 kulek ziela angielskiego

łyżeczka pieprzu ziarnistego

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kapustę szatkujemy. Całość mieszamy w większym garnku z solą, przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny. Możemy kilka razy przemieszać. W między czasie zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Do zagotowanej wody dodajemy ocet i doprawiamy solą i cukrem do smaku. Zalewę zagotowujemy i gorącą wlewamy przez sitko do garnka z kapustą. Kapustę z zalewą mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. W między czasie przygotowujemy słoiki. Gotową kapustę próbujemy i w razie potrzeby ją możemy doprawić. Napełniamy słoiki, zalewamy zalewą, zakręcamy i gotujemy we wrzącej wodzie 15 minut. Po zagotowaniu studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.







                                                                Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz