Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki pszennej, pełnoziarnistej chlebowej Typ- 1850, na zakwasie żytnim.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ-1850 (1 szklanka 250 ml)
120 ml wody
3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
mąka pszenna chlebowa pełnoziarnista typ 1850 - 500 g
woda przegotowana ostudzona 300 ml
sól 1 płaska łyżka
margaryna Kasia do posmarowania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto (5 minut). Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz