wtorek, 13 sierpnia 2024

Salceson z gęsi na kolorowo.

 

Pyszny salceson zrobiony z mięsa gęsiego i ćwiartek z kurczaka oraz dodanymi warzywami takimi jak papryki, czerwona i żółta oraz zielonym groszkiem.

Składniki:

1 gęś (bez filetu) 4 kg

2 ćwiartki z kurczaka

1 papryka czerwona i żółta pokrojona w kostkę 

1 puszka groszku

1 łyżka soli 

1 łyżeczka pieprzu kolorowego

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 opakowanie 50 gram żelatyny

1 szklanka wywaru z gotowania mięs z żelatyną (wymieszać w gorącym wywarze i ostudzić)

Wykonanie:

Wymytą gęś kroimy na porcje i umieszczamy razem z ćwiartkami kurczaka w większym garnku. Mięso gotujemy do miękkości. Ugotowane kawałki studzimy i oddzielamy mięso od kości, kroimy w grube kawałki, przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone papryki w kostkę, groszek i wlewamy wywar z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonkę poliamidową 100 mm. Parzymy w temp. 80 stopni Celsjusza 90 minut. Studzimy i do lodówki.






                                                                        Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz