Bardzo smaczna nalewka z owoców malin, swoim smakiem i zapachem sprawia tak, jak bym jadł świeżo zerwane owoce z krzaka. Do sporządzenia nalewki nie są potrzebne żadne inne dodatki prócz tych co użyłem.
Składniki:
maliny 1 kg.
spirytus nalewkowy 60% 1 litr
cukier trzcinowy 20 dag
Wykonanie:
Maliny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 10-12 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek malin za dużo goryczki. Po 12 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 14 dni. Po 14 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do herbatki z prądem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz