Panierowany, smażony filet rybny podany z ziemniakami i sałatką zrobioną z pomidorów, cebuli i jogurtu naturalnego.
Składniki:
4 filety Miruny
4 ziemniaki
1 jajko - do panierowania
bułka tarta - do panierowania
sól, pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
koper do posypania
Sałatka z pomidorów:
pomidory lima 3 szt.
połowa średniej cebuli
jogurt naturalny 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Kroimy pomidory w plasterki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonych pomidorów dodajemy cebulę, jogurt, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy. Filety z Miruny doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kawałki fileta podajemy z ziemniakami posypanymi koprem i sałatką z pomidorów.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz