sobota, 5 października 2024

Smażony, panierowany filet z ryby.

 


Panierowany, smażony filet rybny podany z ziemniakami i sałatką zrobioną z pomidorów, cebuli i jogurtu naturalnego.

Składniki:

4 filety Miruny

4 ziemniaki

1 jajko - do panierowania

bułka tarta - do panierowania

sól, pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

koper do posypania

Sałatka z pomidorów:

pomidory lima 3 szt.

połowa średniej cebuli

jogurt naturalny 2-3 łyżki

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Kroimy pomidory w plasterki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonych pomidorów dodajemy cebulę, jogurt, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy. Filety z Miruny doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kawałki fileta podajemy z ziemniakami posypanymi koprem i sałatką z pomidorów.



                                                                        Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz