Wieprzowy gulasz podany z makaronem spaghetti.
Składniki:
mięso wieprzowe (łopatka) 1 kg
makaron spaghetti
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
suszona włoszczyzna 3 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
cebula 1 szt.
lubczyk mrożony
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
zioła prowansalskie 2 szczypty
majeranek 1 łyżeczka
ziele angielskie 6 ziaren
liść laurowy 5 szt.
woda 1,5 litra
ciemny sos sojowy 3 łyżki
śmietana 30% 2 łyżki
tłuszcz do smażenia
bazylia do dekoracji
Wykonanie sosu:
Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron spaghetti. Makaron spaghetti podajemy z gulaszem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz