niedziela, 6 października 2024

Makaron spaghetti z sosem wieprzowym.

 

Wieprzowy gulasz podany z makaronem spaghetti.

Składniki:

mięso wieprzowe (łopatka) 1 kg

makaron spaghetti

mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

suszona włoszczyzna 3 łyżki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

cebula 1 szt.

lubczyk mrożony

gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

papryka słodka mielona 1 łyżeczka

czosnek 3 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

zioła prowansalskie 2 szczypty

majeranek 1 łyżeczka

ziele angielskie 6 ziaren

liść laurowy 5 szt.

woda 1,5 litra

ciemny sos sojowy 3 łyżki

śmietana 30% 2 łyżki

tłuszcz do smażenia

bazylia do dekoracji

Wykonanie sosu:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron spaghetti. Makaron spaghetti podajemy z gulaszem.



                                                                      Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz