Smaczny i zdrowy chleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczeniu zalecam spożywanie takiego chleba na drugi dzień.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
900 g mąki żytniej typ 2000
sól łyżeczka
600 ml wody
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia:
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę z miodem. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30cm i małej 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach stopniowo zmniejszać temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 35 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 45 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz