sobota, 30 listopada 2024

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim.

Smaczny i zdrowy chleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczeniu zalecam spożywanie takiego chleba na drugi dzień.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

120 ml wody

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

900 g mąki żytniej typ 2000

sól łyżeczka

600 ml wody

1 łyżka miodu

Dodatkowo:

Margaryna Kasia do posmarowania formy

otręby do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:

Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę z miodem. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30cm i małej 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni,  po 10 minutach stopniowo zmniejszać temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 35 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 45 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.






                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz