niedziela, 1 grudnia 2024

Zrazy wieprzowe, ziemniaki i kiszony ogórek.

 

Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami, ogórkiem kiszonym, polane sosem.

Składniki:

plastry schabu 4 szt.

wędzony boczek 8 plasterków

kiszone ogórki 5 szt małe

cebula 1 szt.

ziemniaki 8 szt.

musztarda do posmarowania plastrów mięsa

sól

pieprz

tłuszcz do smażenia

Składniki bulionu:

suszona włoszczyzna

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 5 szt.

lubczyk suszony 2 łyżki

sos sojowy ciemny 3-4 łyżki

mąka pszenna do zagęszczenia 3 łyżeczki

majeranek 1 łyżka

pieprz ziołowy

pieprz czarny

sól

woda 0,7l

Wykonanie bulionu:

Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku.

Danie:

Plastry mięsa rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa po 2 plasterki wędzonego boczku, kawałek kiszonego ogórka i cebuli, zwijamy i zaszywamy wykałaczkami. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone zrazy wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym bulionem warzywnym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia zrazów. Gdy zrazy będą miękkie zagęszczamy mąką, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku. Zrazy podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, polane sosem.









                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz