Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na wieprzowych ogonach.
Składniki:
ogony wieprzowe 2 szt
6 małych kiszonych ogórków
pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
4 średnie ziemniaki
1 marchew
natka pietruszki
natka kopru
1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
2 litry wody
śmietana do zabielenia zupy
pieprz
sól
Wykonanie:
W 2 litrach wody gotujemy wywar z ogonów wieprzowych, gdy ogony będą miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i gotujemy do miękkości. ogony obieramy z mięsa, kroimy mięso na drobno i dodajemy do gotującego się wywaru z ziemniakami i marchwią. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dokładamy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz