piątek, 29 listopada 2024

Zupa z kiszonych ogórków, ogórkowa.

 

Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na wieprzowych ogonach.

Składniki:

ogony wieprzowe 2 szt

6 małych kiszonych ogórków

pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków

4 średnie ziemniaki

1 marchew

natka pietruszki

natka kopru

1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej

2 litry wody

śmietana do zabielenia zupy

pieprz

sól

Wykonanie:

W 2 litrach wody gotujemy wywar z ogonów wieprzowych, gdy ogony będą miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i gotujemy do miękkości. ogony obieramy z mięsa, kroimy mięso na drobno i dodajemy do gotującego się wywaru z ziemniakami i marchwią. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dokładamy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły.







                                                   Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz