Bardzo smaczna galareta wykonana z ćwiartek kurczaka, zielonego groszku i marchewki.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 6 szt.
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
zielony groszek z marchewką słoik 700 ml
kurze jajko 1 szt. (ugotowane na twardo)
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 10 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
żelatyna 70 g
woda 3,5 litra
Wykonanie:
Ćwiartki z kurczaka czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy go garnka i zalewamy wodą, solimy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy 30 minut. Po tym czasie zakańczamy gotowanie, wyjmujemy ćwiartki, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w większą kostkę, według naszych potrzeb. Rosół przecedzamy przez sitko. Przygotowujemy pojemniki do galarety. Na dno układamy zielony groszek z marchewką i kawałki mięsa. Przecedzony rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści żelatyna. Ostudzonym rosołem zalewamy przygotowane pojemniki z ułożonymi kawałkami mięsa z groszkiem i marchewką, można na dno pojemnika włożyć plaster ugotowanego jajka na twardo, studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz