środa, 6 listopada 2024

Galareta z ćwiartek kurczaka.

 

Bardzo smaczna galareta wykonana z ćwiartek kurczaka, zielonego groszku i marchewki.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 6 szt.

włoszczyzna suszona 2 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka

zielony groszek z marchewką słoik 700 ml

kurze jajko 1 szt. (ugotowane na twardo)

liść laurowy 5 szt.

ziele angielskie 10 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

żelatyna 70 g

woda 3,5 litra

Wykonanie:

Ćwiartki z kurczaka czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy go garnka i zalewamy wodą, solimy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy 30 minut. Po tym czasie zakańczamy gotowanie, wyjmujemy ćwiartki, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w większą kostkę, według naszych potrzeb. Rosół przecedzamy przez sitko. Przygotowujemy pojemniki do galarety. Na dno układamy zielony groszek z marchewką i kawałki mięsa. Przecedzony rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści żelatyna. Ostudzonym rosołem zalewamy przygotowane pojemniki z ułożonymi kawałkami mięsa z groszkiem i marchewką, można na dno pojemnika włożyć plaster ugotowanego jajka na twardo, studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.








                                            Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz