wtorek, 5 listopada 2024

Sztuka mięsa, kasza pęczak i sos pieczeniowy.

 

Sztuka mięsa z sosem pieczeniowym, podane z kaszą pęczak i sałatką z czerwonej kapusty. Sztuki mięsa przygotowujemy z wieprzowego karczku.

Składniki:

karczek 50 dag

cebula 2 szt.

czosnek 2-3 ząbki

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 4-6 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

sos sojowy ciemny

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

czerwona kapusta

Wykonanie:

Sałatka z czerwonej kapusty:

Czerwoną kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i musimy zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty, aż kapusta puści sok. Możemy podlać małą ilością wody. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku.

Wykonanie dania:

Karczek kroimy w grubsze plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone mięso przekładamy do garnczka a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa, podlewamy wodą tak 400 ml, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i ciemny sos sojowy. Całość dusimy do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy sos. w między czasie robimy sałatkę z czerwonej kapusty i cebuli oraz parzymy kaszę pęczak. Gotowe mięso podajemy z kaszą pęczak i sałatką z czerwonej kapusty.


                                             Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz