Składniki:
płocie 1,5 - 2 kg.
1 szklanka octu 5 %
4 szklanki wody
1 dużą cebulę
sól
3 łyżeczki cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Ryby oczyścić, umyć i osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Ostudzone wkładamy do słoja, wkładamy z zalewy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy chłodną zalewą octową.
Zalewa octowa:
Wlewamy ocet z wodą do garnczka, wsypujemy pokrojoną cebulę w piórka, dajemy kilka liści laurowych i 10-12 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki cukru sól do smaku. Zagotowujemy i czekamy aż ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz