środa, 17 lutego 2016

Sztuka mięsa frytki surówka


Sztuka mięsa frytki surówka, danie dla 5 osób.


składniki:

1,2 kg karczek wieprzowy bez kości
pół dużej czerwonej cebuli
1 średnia biała cebula
1 kg ziemniaków
słoik warzywnej sałatki domowego wyrobu
sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy
olej do smażenia

wykonanie:

1 - Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa.

2 - Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron.

3 - Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa.

4 - Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła, gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ją do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie.

5 - W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek.

6 - Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki.

7 - Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz