Sztuka mięsa frytki surówka, danie dla 5 osób.
składniki:
1,2 kg karczek wieprzowy bez kości
pół dużej czerwonej cebuli
1 średnia biała cebula
1 kg ziemniaków
słoik warzywnej sałatki domowego wyrobu
sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy
olej do smażenia
wykonanie:
1 - Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa.
2 - Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron.
3 - Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa.
4 - Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła, gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ją do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie.
5 - W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek.
6 - Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki.
7 - Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz