niedziela, 27 marca 2016

Dorsz w marchewkowo pomidorowym sosie.


składniki:

90 dkg fileta z dorsza
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 marchewki
1 czubata łyżka domowej kostki rosołowej
swojski koncentrat pomidorowy
puszka pomidorów krojonych
mąka pszenna
olej do smażenia

przyprawy:

sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny, włoszczyzna suszona, majeranek, papryka słodka suszona.

wykonanie:

Opłukane i ocieknięte kawałki ryby solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni w
gorącym oleju. Cebulę kroimy w piórka, marchew trzemy na wiórki. Usmażone ryby wykładamy na
talerz a na patelnię wrzucamy osoloną cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula jest zeszklona dodajemy marchew i dusimy do miękkości marchwi, dodajemy pomidory krojone z puszki i doprawiamy przyprawami do smaku. Przekładamy wszystko do garnczka ze szklanką wody, liśćmi
laurowymi, zielem angielskim, domową kostką rosołową, suszoną włoszczyzną i dusimy około 30
minut i dodajemy 200 ml koncentratu pomidorowego, mieszamy wszystko i dusimy tyle czasu aby
nasz sos zrobił się gęściejszy, doprawiamy do smaku i kończymy duszenie. Przygotowujemy
półmisek do którego włożymy rybę z sosem. Na dno półmiska układamy warstwę sosu, na warstwę
sosu układamy kawałki usmażonej ryby, na ułożone kawałki ryby kładziemy ponownie warstwę sosu
i na sos rybę. Całość przykrywamy pozostałym sosem i po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym czosnkowym szczypiorem, lub inną zieleniną. Odstawiamy do ostudzenia i jemy dopiero po kilkugodzinnym odstawieniu w chłodne miejsce (lodówka lub spiżarnia).














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz