wtorek, 1 marca 2016

Faszerowany kotlet mielony z ziemniaki i cukinią konserwową.



Faszerowany kotlet mielony z ziemniaki i cukinią konserwową.


składniki:

kotlety faszerowane
ziemniaki
cukinia konserwowa domowa
świeży koper
natka pietruszki

składniki na kotlety faszerowane:

Mięso wieprzowe z łopatki mielone 1,5 kg
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
0,5 kg pieczarek
ser mozzarella tarty
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka granulowanego czosnku.
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

1 - Kroimy cebule, paprykę i pieczarki w drobną kostkę.

2 - Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule, paprykę i pieczarki.

3 - Przyprawiamy do smaku smażone składniki do farszu, studzimy i do ostudzonego farszu dodajemy 5 dkg sera mozzarello (wiórki) i mieszamy.

4 - Doprawiamy mięso do kotletów, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól pieprz, granulowany czosnek i
wyrabiamy około 15 minut.

5 - Formujemy kotlety robiąc płaskie placki z mięsa, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie
formując podłużne kotlety.

6 - Tak uformowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron na
złoty kolor.

Mięso płuczemy i mielimy przez sitko 4 mm.

Kroimy cebule, paprykę i pieczarki w drobną kostkę.

Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule, paprykę i pieczarki.

Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule, paprykę i pieczarki.

Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule, paprykę i pieczarki.

Przyprawiamy do smaku smażone składniki do farszu, studzimy i do ostudzonego farszu dodajemy 5 dkg sera mozzarello (wiórki) i mieszamy.

Doprawiamy mięso do kotletów, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól pieprz, granulowany czosnek i wyrabiamy około 15 minut.

Formujemy kotlety robiąc płaskie placki z mięsa, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie 
formując podłużne kotlety.

Tak uformowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Tak uformowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron na złoty kolor.


Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koprem i natką pietruszki oraz cukinią konserwowaną w plastrach.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz