Fasolka po bretońsku.
składniki:
1 kg fasoli Jaś
kiełbasa śląska 550 gram
boczek wędzony 500 gram
2 średnie marchewki
200 ml koncentratu pomidorowego (swojskiego)
przyprawy:
1 mała łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
sól do smaku
majeranek
1 łyżka kopiasta domowej domowej kostki rosołowej
kilka listków laurowych
wykonanie:
1 - Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą).
2 - Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę
3 - kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.
4 - Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele
angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
5 - Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy.
6 - Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Fasolę myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin.
W 2 litrach wody i kawałkiem wędzonego boczku gotujemy fasolę około 40 minut we wrzącej wodzie.
Pokrojony boczek i kiełbasa w kostkę smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Do gotującej się fasoli dodajemy pokrojoną marchew w kostkę, liście laurowe i ziele angielskie.
Część kiełbasy pokrojonej dokładamy do garnka .
Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Ugotowaną fasolkę nakładamy do miseczki.
Smacznego!!!
1 kg fasoli Jaś
kiełbasa śląska 550 gram
boczek wędzony 500 gram
2 średnie marchewki
200 ml koncentratu pomidorowego (swojskiego)
przyprawy:
1 mała łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
sól do smaku
majeranek
1 łyżka kopiasta domowej domowej kostki rosołowej
kilka listków laurowych
wykonanie:
1 - Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą).
2 - Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę
3 - kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.
4 - Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele
angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
5 - Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy.
6 - Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Fasolę myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin.
W 2 litrach wody i kawałkiem wędzonego boczku gotujemy fasolę około 40 minut we wrzącej wodzie.
Pokrojony boczek i kiełbasa w kostkę smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Do gotującej się fasoli dodajemy pokrojoną marchew w kostkę, liście laurowe i ziele angielskie.
Część kiełbasy pokrojonej dokładamy do garnka .
Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Ugotowaną fasolkę nakładamy do miseczki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz