środa, 2 marca 2016

Fasolka po bretońsku.


Fasolka po bretońsku.


składniki:

1 kg fasoli Jaś
kiełbasa śląska 550 gram
boczek wędzony 500 gram
2 średnie marchewki
200 ml koncentratu pomidorowego (swojskiego)


przyprawy:

1 mała łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
sól do smaku
majeranek
1 łyżka kopiasta domowej domowej kostki rosołowej
kilka listków laurowych

wykonanie:

1 - Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę,  gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą).
2 - Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę
3 - kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.
4 - Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele
angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
5 - Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy.
6 - Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak,  w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Fasolę myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin.


W 2 litrach wody i kawałkiem wędzonego boczku gotujemy fasolę około 40 minut we wrzącej wodzie.

Pokrojony boczek i kiełbasa w kostkę smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu.

Do gotującej się fasoli dodajemy pokrojoną marchew w kostkę, liście laurowe i ziele angielskie.

Część kiełbasy pokrojonej dokładamy do garnka .

Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak,  w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Ugotowaną fasolkę nakładamy do miseczki.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz