czwartek, 10 marca 2016
Klopsy.
składniki:
Mięso z łopatki - 1 kg (zmielone przez sitko 5 mm)
mięso wołowe gulaszowe - 0,3 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
pęczek natki pietruszki
koper
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
przyprawy:
pieprz biały mielony - 5 gram
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka stołowa majeranku
sól 15 gram
wykonanie:
Z wcześniej zmielonych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 2 jajka. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy. Klopsy parzymy w zależności od ich wielkości 10-15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz