sobota, 23 kwietnia 2016

Smażona tusza z morszczuka z surówką z selera naciowego i ziemniakami.


składniki:

3 tusze z morszczuka
6 ziemniaków
surówka
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

SURÓWKA:

składniki na surówkę:

1 kapusta pekińska
gałązki selera naciowego
2-3 ogórki świeże
szczypior
1 mała puszka kukurydzy
sok z cytryny
olej z pestek winogron
sól, pieprz

Olej mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem w stosunku:

4 łyżki oleju - 1 łyżka soku z cytryny - 1/4 łyżeczki pieprzu

wykonanie:

Kapustę szatkujemy, ogórka, seler naciowy kroimy w kostkę, szczypiorek kroimy drobno i
solimy. Dodajemy kukurydzę i wszystko mieszamy - zalewamy miksturą z oleju, soku z cytryny i pieprzu. Odstawiamy na 30 minut.

wykonanie dania:

Tusze z morszczuka pozbawiamy łusek, wnętrzności, dobrze płuczemy, posypujemy solą i pieprzem ziołowym i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie dotujemy ziemniaki, po ugotowaniu zlewamy wodę i odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na talerz. Podajemy z usmażoną tuszą morszczuka i surówką z selera naciowego.

Składniki na surówkę.


Rozdrobnione składniki na surówkę.

Dodajemy kukurydzę i oliwę z sokiem cytryny i pieprzem.

Wszystkie składniki dobrze mieszamy.

Dobrze wymieszaną surówkę odstawiamy na 30-40 minut żeby się przegryzły składniki.

Gotowa, bardzo smaczna surówka.



Tusze morszczuka posypujemy solą i pieprzem ziołowym.

Smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor, w między czasie gotujemy ziemniaki..


Usmażone tusze morszczuka podajemy z ziemniakami i surówką z selera naciowego.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz