sobota, 23 kwietnia 2016
Smażona tusza z morszczuka z surówką z selera naciowego i ziemniakami.
składniki:
3 tusze z morszczuka
6 ziemniaków
surówka
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia
SURÓWKA:
składniki na surówkę:
1 kapusta pekińska
gałązki selera naciowego
2-3 ogórki świeże
szczypior
1 mała puszka kukurydzy
sok z cytryny
olej z pestek winogron
sól, pieprz
Olej mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem w stosunku:
4 łyżki oleju - 1 łyżka soku z cytryny - 1/4 łyżeczki pieprzu
wykonanie:
Kapustę szatkujemy, ogórka, seler naciowy kroimy w kostkę, szczypiorek kroimy drobno i
solimy. Dodajemy kukurydzę i wszystko mieszamy - zalewamy miksturą z oleju, soku z cytryny i pieprzu. Odstawiamy na 30 minut.
wykonanie dania:
Tusze z morszczuka pozbawiamy łusek, wnętrzności, dobrze płuczemy, posypujemy solą i pieprzem ziołowym i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie dotujemy ziemniaki, po ugotowaniu zlewamy wodę i odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na talerz. Podajemy z usmażoną tuszą morszczuka i surówką z selera naciowego.
Składniki na surówkę.
Rozdrobnione składniki na surówkę.
Dodajemy kukurydzę i oliwę z sokiem cytryny i pieprzem.
Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Dobrze wymieszaną surówkę odstawiamy na 30-40 minut żeby się przegryzły składniki.
Gotowa, bardzo smaczna surówka.
Tusze morszczuka posypujemy solą i pieprzem ziołowym.
Smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor, w między czasie gotujemy ziemniaki..
Usmażone tusze morszczuka podajemy z ziemniakami i surówką z selera naciowego.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz