sobota, 23 kwietnia 2016

Sos pieczarkowy z makaronem kokardki.


składniki:

0,5 kg pieczarek
opakowanie makaronu kokardki
sól
pieprz
papryka słodka suszona
cebula czerwona
suszona włoszczyzna
domowa kostka rosołowa
śmietana
mąka do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Na rozgrzanym tłuszczu dusimy wymyte, pokrojone pieczarki i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podczas duszenia posypujemy suszoną włoszczyzną i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do zmiękczenia pieczarek i cebuli. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody z łyżką czubatą domowej kostki rosołowej, listkami laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy duszone pieczarki z cebulą, zabielamy śmietaną, doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy sos mąką. W między czasie gotujemy makaron kokardki według instrukcji umieszczonej  na opakowaniu. Odcedzony makaron podajemy polany sosem pieczarkowym.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz