sobota, 23 kwietnia 2016
Sos pieczarkowy z makaronem kokardki.
składniki:
0,5 kg pieczarek
opakowanie makaronu kokardki
sól
pieprz
papryka słodka suszona
cebula czerwona
suszona włoszczyzna
domowa kostka rosołowa
śmietana
mąka do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Na rozgrzanym tłuszczu dusimy wymyte, pokrojone pieczarki i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podczas duszenia posypujemy suszoną włoszczyzną i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do zmiękczenia pieczarek i cebuli. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody z łyżką czubatą domowej kostki rosołowej, listkami laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy duszone pieczarki z cebulą, zabielamy śmietaną, doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy sos mąką. W między czasie gotujemy makaron kokardki według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Odcedzony makaron podajemy polany sosem pieczarkowym.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz