wtorek, 31 maja 2016

Łazanki z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.


Do łazanek użyłam domowego kiszenia bardzo smaczną kapustę ukiszoną wraz z żurawiną, która podkreśla smak kwasu w kapuście dodając troszkę swojej goryczki.

Składniki:

1,5 szklanki oleju
1 kg kiszonej kapusty (domowego kiszenia)
70 dkg. mielonego mięsa wieprzowego
25 dkg łazanek
7 pieczarek
1 cebula
4 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól pieprz ziołowy do smaku
1 łyżka kostki rosołowej domowej roboty
zielona natka pietruszki i kopru
pomidorki koktajlowe

przygotowanie:

W litrze wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej, liści laurowych i ziela angielskiego, gotuję kapustę kiszoną do miękkości. Kapustę gotowałam dzień wcześniej i pozostawiłam na noc do ostygnięcia. Ostudzoną kapustę lekko odcisnęłam, pokroiłam nożem i smażyłam wraz z mięsem mielonym, doprawionym pieprzem i solą. W między czasie na patelni smażymy pieczarki z cebulą i gotujemy makaron łazanki. Gdy pieczarki podduszą się z cebulą, dodajemy je do wcześniej podsmażonej kapusty z mielonym mięsem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki jednocześnie podsmażając je na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia jeszcze raz próbujemy smak i w razie potrzeby doprawiamy. Po zakończonym duszeniu, nakładamy na talerze i zajadamy :)




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz