Kotlety mielone z nadzieniem pieczarkowym.
składniki:
Mięso wieprzowe z łopatki mielone 0,7 kg
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
3 większe pieczarki
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
1 - Kroimy cebule i pieczarki w drobną kostkę.
2 - Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule i pieczarki.
3 - Przyprawiamy do smaku smażone składniki do farszu, studzimy i mieszamy.
4 - Doprawiamy mięso do kotletów, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól pieprz,przeciśnięty
czosnek i wyrabiamy około 15 minut.
5 - Formujemy kotlety robiąc płaskie placki z mięsa, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie
formując podłużne kotlety.
6 - Tak uformowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron
na złoty kolor.
Kotlety podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i z surówką z selera naciowego,
rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej
i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.
Smacznego!!!
Mięso wieprzowe z łopatki mielone 0,7 kg
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
3 większe pieczarki
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
1 - Kroimy cebule i pieczarki w drobną kostkę.
2 - Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule i pieczarki.
3 - Przyprawiamy do smaku smażone składniki do farszu, studzimy i mieszamy.
4 - Doprawiamy mięso do kotletów, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól pieprz,przeciśnięty
czosnek i wyrabiamy około 15 minut.
5 - Formujemy kotlety robiąc płaskie placki z mięsa, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie
formując podłużne kotlety.
6 - Tak uformowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron
na złoty kolor.
Kotlety podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i z surówką z selera naciowego,
rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej
i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz