poniedziałek, 30 maja 2016

Kotlety mielone z nadzieniem pieczarkowym.



Kotlety mielone z nadzieniem pieczarkowym.


składniki:

Mięso wieprzowe z łopatki mielone 0,7 kg
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
3 większe pieczarki
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

1 - Kroimy cebule i pieczarki w drobną kostkę.

2 - Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule i pieczarki.

3 - Przyprawiamy do smaku smażone składniki do farszu, studzimy i mieszamy.

4 - Doprawiamy mięso do kotletów, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól pieprz,przeciśnięty
czosnek i wyrabiamy około 15 minut.

5 - Formujemy kotlety robiąc płaskie placki z mięsa, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie
formując podłużne kotlety.

6 - Tak uformowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron
na złoty kolor.

Kotlety podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i z surówką  z selera naciowego,
rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej
i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz