Mąż piecze chleby i ja też zaczęłam piec chleb, tym razem upiekłam z dodatkiem Ostropestu plamistego, jak widać upiekł się dobrze :)
Składniki:
zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody (pół szklanki)
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
ciasto:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
2 łyżki Ostropestu plamistego
margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby lub mąka żytnia 720 do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite
ciasto, wsypać Ostropest plamisty, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i
wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksowa 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub
dłonią wyrównać wierzch ciasta. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w
temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C
(góra +dół), chleb w formie lekko spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20
minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec
kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą,
ułożyć na kratce do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz