piątek, 27 maja 2016

Smażona ćwiartka z kurczaka ziemniaki i surówka.



Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką.


składniki na 2 porcje:

2 ćwiartki z kurczaka
6 średnich ziemniaków
olej z czosnkiem i bazylią
lubczyk
cebula
sól
pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki i koper do posypania ziemniaków.

surówka z ogórka, rzodkiewki, kukurydzy, szczypioru i kapusty pekińskiej, wymieszanej z 4 łyżkami oleju z pestek winogron, łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem.

wykonanie:

Wymyte i wyczyszczone ćwiartki z kurczaka wkładamy do miseczki w której zamarynujemy. Cebulę obraną, kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki, wkładamy do miski z ćwiartkami. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy wszystko dolewając po trochu olej czosnkowy z bazylią. Dobrze natarte ćwiartki przyprawami i oliwą zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W między czasie obieramy i myjemy ziemniaki, wkładamy do garnka z wodą, solimy i gotujemy. W między czasie smażymy na patelni nasze ćwiartki z kurczaka pokryte łodyżkami lubczyku i cebulą. Usmażone ćwiartki kurczaka wykładamy na talerze z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koprem i pietruszką i surówkę.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz