piątek, 13 maja 2016

Pierogi z kapustą i pieczarkami.


składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli

okrasa:

1 średnia cebula
kawałek słoniny
sól
Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

składniki na farsz:

słoik 900 ml.kapusty kiszonej
1 kg. pieczarek
sól, pieprz do smaku

wykonanie farszu:

Ugotowane pieczarki wraz z kapustą odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 4 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

ciasto:

Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste.

wykonanie:

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy  pierogi. Zlepione pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. W przypadku gdy będziemy gotować zamrożone pierogi, wówczas gotujemy 8-10 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerze i podajemy okraszone skwarkami z cebulka.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz