sobota, 4 czerwca 2016
Terrina z łososiem, pieczarkami i warzywami.
Dzisiaj zrobiłam bardzo smaczną terrinę z kawałkami wędzonego łososia, pieczarkami, zielonym groszkiem, kukurydzą i marchewką.
Składniki na dużą formę keksową i miseczkę:
5-6 średnich pieczarek
1 puszka zielonego groszku
1 mała puszka kukurydzy
3 marchewki
30 dkg kawałków wędzonego łososia
Szklanka śmietany 30-36%
1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wywaru
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżka ostrego sosu z papryczek chili
pół łyżeczki kostki rosołowej domowej
4 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
01 - Z pieczarek i marchewki gotujemy wywar.
02 - Pieczarki wykładamy na durszlak i pokrojoną w kostkę marchew.
03 - Zielony groszek z kukurydzą także płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na durszlaku.
04 - 1 szklanką zimnej wody zalewamy żelatynę żeby napęczniała.
05 - Gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu.
06 - Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.
07 - Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach.
08 - Ostudzony wywar wlewamy do masy śmietankowej i mieszając łączymy wszystko.
09 - Osączone marchew, groszek, sos z ostrych papryczek i kukurydzę mieszamy z kawałkami łososia i masą śmietankową.
10 - Formę keksową i miseczkę wykładamy folią spożywczą.
11 - Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw.
12 - Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut.
13 - Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy pieczarki.
14 - Wokół wykładamy pomieszane warzywa z łososiem, sosem z ostrych papryczek i masą śmietankową.
15 - Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
16 - Pozostałą masę wlewamy do miseczki z wcześniej wyłożoną folią spożywczą.
17 - Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.
Skórę z łososia ścinamy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz