Biszkopt na spód można samemu upiec, ja użyłam gotowy, kupny spód.
składniki:
spód - biszkopt
Masa z sera i galaretki:
0,5 kg. serka homogenizowanego waniliowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
Kostki z galaretek:
1 opakowanie galaretki malinowej
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Mus truskawkowy:
70 dkg. kg truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
wykonanie:
1. Spód biszkoptowy dopasowujemy do tortownicy, gruntuję galaretką by troszkę nasiąkł.
2. Galaretki truskawkową i malinową przygotowujemy w osobnych miseczkach zalewając każdą szklanką (250 ml.) wrzącej wody.
3. Gotowe galaretki kroimy w kostki, później dodamy do masy z sera i galaretki.
4. Masa z sera i galaretki:
A - 2 galaretki cytrynowe zalewamy 2 szklankami (500 ml.) wrzącej wody i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
B - Serek homogenizowany miksujemy z gęstniejącą galaretką cytrynową.
C - Do zmiksowanej masy dodajemy wcześniej pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie łączymy z masą z sera i galaretki.
D - Tak przygotowaną masę wykładamy na spód biszkoptowy, równamy i wstawiamy do lodówki by zastygł..
5. Mus truskawkowy:
E - Truskawki miksujemy blenderem na jednolitą papkę. Tak zmiksowaną masę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretki truskawkowe jednocześnie dokładnie mieszamy. Gęsty mus wyłożyć na zgęstniałą masę z sera i galaretki, równamy.
F - tak przygotowanego naszego galaretkowca wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz