niedziela, 26 czerwca 2016

Kotlet schabowy, młode kartofle i fasolka szparagowa.


Bardzo smaczne danie na bardzo burzowy dzień. Spożywamy danie razem z mężem podczas ostrej i głośnej burzy. I nawet te głośno walące pioruny nadają takiej poezji podczas konsumpcji.


Przepis na kotlety: 

2 plastry schabu
bułka tarta
2 jajka
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
10 młodych kartofli

Wykonanie:

Rozbite tłuczkiem plastry schabu solimy pieprzymy z obu stron, maczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Tak przygotowane w panierce kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie kartofle i smażymy z bułką tartą wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi kartofelkami i smażoną fasolką szparagową.

Fasolka szparagowa:

30 dkg fasolki szparagowej
masło
bułka tarta
sól

wykonanie:

W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagową, od momentu wrzenia wody 20 minut, musimy sprawdzać czy jest miękka. Fasolkę kroimy na połówki. Na patelni smażymy na maśle fasolkę szparagową, delikatnie podsypujemy bułką tartą przewracając fasolkę na drugą stronę. Tak przygotowana fasolka jest bardzo dobrym dodatkiem do dań.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz