Bardzo delikatna, smaczna zupa z młodej białej kapusty z dużą ilością kopru. Jako dodatek do zupy użyłam mielonki ze słoika (swojskiej), jeżeli nie mamy, możemy użyć konserwę mielonkę.
składniki:
1 główka młodej kapusty (pokrojona w paski)
1 marchew (pokrojona w talarki)
4 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
świeży koper (drobno pokrojony)
słoiczek swojskiej mielonki (pokrojonej w kostkę)
1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
1,5 l wody
sól - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
słodka mielona papryka
4 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
3-4 łyżki stołowe kwasu z kiszonej kapusty lub sok z cytryny
wykonanie:
1 - Do gotującej osolonej wody wkładamy łyżkę domowej kostki rosołowej, ziemniaki pokrojone w
kostkę i marchew.
2 - Gdy ziemniaki są miękkie dokładamy pokrojoną w kostkę mielonkę ze słoika lub konserwę
mielonkę, pokrojoną w paski kapustę, drobno pokrojony koper.
3 - Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty lub cytryny, papryką
i pieprzem ziołowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz