środa, 22 czerwca 2016
Placki z wędzonym boczkiem i żółtym serem.
Bardzo smaczne chrupiące placuszki o podkreślonym smaku roztopionego żółtego sera i wędzonego boczku.
Składniki:
Mąka pszenna 20 dag
Jajka 4 szt
Mleko 1 szklanka
Boczek wędzony 10 dag
żółty ser 5 dag
czosnek 1 ząbek
cebulka dymka 1 szt
koper
sól
pieprz
olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbijamy do mąki,solimy i miksujemy stopniowo wlewając mleko. Do zmiksowanej masy
dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, żółty ser i czosnek z cebulką dymką także
drobno pokrojonymi. Mieszamy wszystko łyżką. Smażymy na gorącym oleju placki z obu stron na
rumiany kolor. Usmażone placki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych. Placki podajemy
z ulubionym sosem lub jak kto lubi, same bez sosu jeść :)
Potrzebne składniki.
Do mąki wbijamy 4 jajka.
Solimy, dodajemy pokrojony koper.
Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony.
Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojony w drobną kostkę żółty ser.
Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulkę.
Całość mieszamy łyżką.
Na gorącym oleju z przygotowanej masy formujemy placuszki, nalewając masę łyżką na gorący olej.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki układamy na ręczniczkach papierowych żeby ociekły z oleju.
Po osączeniu z tłuszczu układamy na talerz.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz