środa, 22 czerwca 2016

Placki z wędzonym boczkiem i żółtym serem.



Bardzo smaczne chrupiące placuszki o podkreślonym smaku roztopionego żółtego sera i wędzonego boczku.

Składniki:

Mąka pszenna 20 dag
Jajka 4 szt
Mleko 1 szklanka
Boczek wędzony 10 dag
żółty ser 5 dag
czosnek 1 ząbek
cebulka dymka 1 szt
koper
sól
pieprz
olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

Jajka wbijamy do mąki,solimy i miksujemy stopniowo wlewając mleko. Do zmiksowanej masy
dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, żółty ser i czosnek z cebulką dymką także
drobno pokrojonymi. Mieszamy wszystko łyżką. Smażymy na gorącym oleju placki z obu stron na
rumiany kolor. Usmażone placki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych. Placki podajemy
z ulubionym sosem lub jak kto lubi, same bez  sosu jeść :)

Potrzebne składniki.

Do mąki wbijamy 4 jajka.

Solimy, dodajemy pokrojony koper.

Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony.

Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojony w drobną kostkę żółty ser.

Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulkę.

Całość mieszamy łyżką.

Na gorącym oleju z przygotowanej masy formujemy placuszki, nalewając masę łyżką na gorący olej.

Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki układamy na ręczniczkach papierowych żeby ociekły z oleju.

Po osączeniu z tłuszczu układamy na talerz.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz