czwartek, 16 czerwca 2016

Smaczne ciastka truskawkowe i jagodowe.



Do upieczenia ciastek użyłam ciasta francuskiego. Jagód użyłam mrożonych, gdyż jeszcze w lesie są niedojrzałe jagody.


składniki:

twaróg półtłusty 15 dag.
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
śmietana do rozmiękczenia twarogu
ciasto francuskie 30 dag.
truskawki 16 małych
jagody pół szklanki
cukier puder

wykonanie:

1 - Do twarogu dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i śmietanę, wyrabiamy widelcem łącząc wszystkie składniki.

2 - Z ciasta francuskiego formujemy 6 ciastek z kwadratów 8 x 8 cm. 2 ciastka z kwadratów 12 cm. 1 ciastko z prostokąta 12 x 24 cm a z pozostałego paska ciasta robimy 7 małych saszetek z jagodami. Formujemy ciastka tak jak na zdjęciach.

3 - Uformowane ciastka przy pomocy łopatki przenosimy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

4 - Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z ciastkami i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

5 - Upieczone ciastka studzimy, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.





Sposób formowania 6 ciastek z kwadratów ciasta o wymiarach 8 x 8 cm.



Sposób formowania 2 ciastek z kwadratów ciasta o wymiarach 12 x 12 cm.



Sposób formowania 1 ciastka z prostokąta ciasta o wymiarach 24 x 12 cm.



Sposób formowania 7 małych saszetek z jagodami z pozostałego paska ciasta.



Uformowane ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 20 - 25 minut.

Upieczone ciastka studzimy, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz