Do upieczenia ciastek użyłam ciasta francuskiego. Jagód użyłam mrożonych, gdyż jeszcze w lesie są niedojrzałe jagody.
składniki:
twaróg półtłusty 15 dag.
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
śmietana do rozmiękczenia twarogu
ciasto francuskie 30 dag.
truskawki 16 małych
jagody pół szklanki
cukier puder
wykonanie:
1 - Do twarogu dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i śmietanę, wyrabiamy widelcem łącząc wszystkie składniki.
2 - Z ciasta francuskiego formujemy 6 ciastek z kwadratów 8 x 8 cm. 2 ciastka z kwadratów 12 cm. 1 ciastko z prostokąta 12 x 24 cm a z pozostałego paska ciasta robimy 7 małych saszetek z jagodami. Formujemy ciastka tak jak na zdjęciach.
3 - Uformowane ciastka przy pomocy łopatki przenosimy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
4 - Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z ciastkami i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
5 - Upieczone ciastka studzimy, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Sposób formowania 6 ciastek z kwadratów ciasta o wymiarach 8 x 8 cm.
Sposób formowania 2 ciastek z kwadratów ciasta o wymiarach 12 x 12 cm.
Sposób formowania 1 ciastka z prostokąta ciasta o wymiarach 24 x 12 cm.
Sposób formowania 7 małych saszetek z jagodami z pozostałego paska ciasta.
Uformowane ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 20 - 25 minut.
Upieczone ciastka studzimy, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz