środa, 15 czerwca 2016

Smażone części z kurczaka, młode kartofelki, surówka.



Danie do obiadu przygotowywaliśmy wspólnie z mężem od wczesnego rana, gdyż składniki surówki musiały połączyć się smakami oraz kawałki z kurczaka w marynacie również musiały nasiąknąć marynatą. Ale opłacało się i w tak upalny dzień wspólnie zrobiliśmy sobie obiad  :)


składniki:

4 udka od kurczaka
2 ćwiartki od kurczaka
10 młodych kartofelków
surówka
koper
tłuszcz do smażenia

marynata do kurczaka:

składniki: 

5 łyżek oliwy z pestek winogron
1 łyżkę octu jabłkowego
2 posiekane ząbki czosnku
sól 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
curry 0,5 łyżeczki
słodka czerwona papryka (w proszku) 0,5 łyżeczki

Wlewamy 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę octu jabłkowego do miseczki, dodajemy suche przyprawy, czosnek
i sól. Wszystkie składniki mieszamy żeby wyszła taka papka, odstawiamy na 20 minut żeby
przyprawy połączyły smaki.

surówka:

składniki:

główka sałaty maślanej
1 świeży ogórek
8 rzodkiewek
szczypior
koper
oliwa
łyżeczka octu jabłkowego
sól
pieprz

wykonanie surówki:

Sałatę tniemy nożem na większe kawałki, rzodkiewki, szczypior, ogórek i seler naciowy kroimy
w kostkę. Oliwę, ocet, sól i pieprz mieszamy i dodajemy do surówki. Surówkę mieszamy i
wstawiamy na godzinę do lodówki.

wykonanie dania:

1 - Kawałki z kurczaka dokładnie czyścimy,płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.

2 - Części z kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą, układamy w miseczce,
zawijamy folią i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, żeby mięsa przeszły marynatą.

3 - Tak przyrządzone w marynacie części z kurczaka możemy upiec w rękawie jak również
usmażyć na patelni, ja smażyłam z obu stron na złoty kolor.

4 - W między czasie gotujemy całe kartofelki w osolonej wodzie, ja młodych kartofelków nie
obieram, pod bieżącą wodą ścieram delikatnie skórkę, myję i gotuję.

5 - Usmażone kawałki z kurczaka podajemy z ugotowanymi, posypanymi koprem kartofelkami i surówką.








Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz