Bardzo smaczne danie z polskiej gęsiny i wiosennych młodych warzyw :)
składniki:
Cały filet ze skórą z gęsi
10-12 małych młodych ziemniaków
sałata maślana
ogórek świeży
rzodkiewka
szczypior
koper
gęsta śmietana
sól
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
suszona czerwona papryka
Przygotowanie sałaty:
składniki:
sałata maślana
rzodkiewki
ogórek gruntowy
szczypior
sól
pieprz ziołowy
śmietana 18% gęsta
ocet jabłkowy
wykonanie sałatki:
A - Wszystkie składniki sałaty myjemy, osuszamy.
B - Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewki, szczypior i ogórka kroimy na drobno, solimy i pieprzymy, kropimy łyżeczką octu jabłkowego, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki.
C - Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia się składników.
wykonanie dania:
1 - Z suchych przypraw i soli przygotowujemy mieszankę ziół którą natrzemy filety z gęsi i pozostawimy tak natarte w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni.
2 - Po tym czasie wyjmujemy filety i kładziemy na gorącej bez jakiegokolwiek tłuszczu patelni, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor ( zarumieniony).
3 - Gdy filety są miękkie, dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i dusimy ją z filetami do miękkości.
4 - W między czasie gotujemy młode małe ziemniaki i przygotowujemy sałatę.
5 - Gdy cebula zmięknie, podajemy usmażony filet z gęsi na talerz,układamy ugotowane młode ziemniaczki obtaczane w koprze i nakładamy obok sałatę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz