niedziela, 12 czerwca 2016

Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, sałata wiosenna.


Bardzo smaczne danie z polskiej gęsiny i wiosennych młodych warzyw :)


składniki:

Cały filet ze skórą z gęsi
10-12 małych młodych ziemniaków
sałata maślana
ogórek świeży
rzodkiewka
szczypior
koper
gęsta śmietana
sól
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
suszona czerwona papryka

Przygotowanie sałaty:

składniki:

sałata maślana
rzodkiewki
ogórek gruntowy
szczypior
sól
pieprz ziołowy
śmietana 18% gęsta
ocet jabłkowy

wykonanie sałatki:

A - Wszystkie składniki sałaty myjemy, osuszamy.

B - Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewki, szczypior i ogórka kroimy na drobno, solimy i pieprzymy, kropimy łyżeczką octu jabłkowego, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki.

C - Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia się składników.

wykonanie dania:

1 - Z suchych przypraw i soli przygotowujemy mieszankę ziół którą natrzemy filety z gęsi i pozostawimy tak natarte w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni.

2 - Po tym czasie wyjmujemy filety i kładziemy na gorącej bez jakiegokolwiek tłuszczu patelni, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor ( zarumieniony).

3 - Gdy filety są miękkie, dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i dusimy ją z filetami do miękkości.

4 - W między czasie gotujemy młode małe ziemniaki i przygotowujemy sałatę.

5 - Gdy cebula zmięknie, podajemy usmażony filet z gęsi na talerz,układamy ugotowane młode ziemniaczki obtaczane w koprze i nakładamy obok sałatę.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz